top of page

Wat is een centrum voor dagverzorging?

Eind 2021 opende het centrum voor dagverzorging in Sint-Laureins de deuren. Ondertussen zijn er een aantal vaste gebruikers. Tijdens een opendeurdag bleek uit de gesprekken met de bezoekers dat een dagopvang nog iets onbekend blijft. Ook de stap zetten naar een dagopvang blijft vaak moeilijk. Toch is dit niet nodig. Een dagopvang biedt hulp voor koppels die zolang mogelijk samen thuis willen blijven wonen.



Waarom naar een dagopvang gaan?


Elk koppel hoopt om zolang mogelijk thuis te blijven wonen en voor elkaar te kunnen zorgen wanneer één van beiden op de sukkel geraakt. De ene partner wordt dan, zoals dat heet, mantelzorger van de andere partner. Vaak lukt het om zo voor elkaar te zorgen en samen thuis te blijven wonen. Toch kan er een moment komen waarop dit niet meer lukt zoals blijkt uit wat Clara en Jules hebben meegemaakt.

Clara en Jules zijn een koppel dat al meer dan 50 jaar getrouwd is. Ze wonen samen in hun (veel te grote) woning want de kinderen zijn allemaal de deur uit. Op een dag valt Jules van de trap. Hij moet zich na de val verplaatsen met een rollator en er duiken ook tekenen op van lichte dementie. Clara besluit om voor hem te zorgen. Al snel blijkt echter dat Jules steeds veeleisender wordt en dat Clara nog amper de woning uit kan. Alhoewel zij alles wil doen voor Jules wordt het te zwaar voor haar want zij verliest elk sociaal contact. De kinderen komen in de weekends zoveel mogelijk langs. Dan gaan ze eens met mama op stap terwijl één van de kinderen bij papa blijft. Bij elk uitstapje begint mama te wenen en vertelt ze hoe zwaar het is om elke dag voor Jules te zorgen. Ook met de hulp van een thuisverpleegster kan het zo niet verder. Er moet extra hulp komen zodat Jules extra zorgen krijgt en Clara uit haar isolement wordt gehaald. Zij moet eens met een gerust hart de woning kunnen verlaten, om naar de winkel te gaan, om een fietstochtje te doen of gewoon eens een koffie te gaan drinken bij iemand. Een dagopvang biedt een oplossing.

Wat gebeurt er in een dagopvang?

Een dagopvang, of centrum voor dagverzorging zoals dit officieel heet, biedt opvang en begeleiding aan ouderen tijdens de dag. Door de opvang in zo’n centrum heeft de mantelzorger (meestal is dit de partner) de mogelijkheid om even bij te komen en iets voor zichzelf te doen. Ze weten dat hun familielid in goede handen is. Het zorgteam in de dagopvang is gespecialiseerd om de zorg en de activiteiten aan te passen aan de behoeften van iedere gebruiker. Het centrum neemt zo tijdelijk de opvang over van de mantelzorger. Op deze manier kunnen koppels langer samen thuis blijven wonen.

Het centrum voor dagverzorging in Sint-Laureins biedt een zinvolle dagbesteding aan de bezoekers. De activiteiten zijn erop gericht om hen fysiek, geestelijk en sociaal actief te laten blijven. ‘s Morgens worden de bezoekers onthaald met een tas koffie of thee. Bezoekers kunnen dan wat bijpraten of bijvoorbeeld de krant lezen. Om 10 uur start de eerste activiteitenblok. ‘s Middags wordt er een warme maaltijd voorzien. Na de maaltijd kunnen bezoekers even rusten, lezen, naar televisie kijken, ... Om 14 uur start het tweede activiteitenblok van de dag en dit tot ongeveer 16.30 uur.

Er worden zowel activiteiten aangeboden die het geheugen stimuleren maar evenals activiteiten met aandacht voor beweging, creativiteit, muziek, natuur, cultuur, ... . De bezoekers zijn vrij om te beslissen of ze wel of niet deelnemen. Naast de aangeboden activiteiten kunnen de bezoekers ook rekenen op een professionele hygiënische en verpleegkundige hulp- en dienstverlening. ‘s Middags krijgt iedereen een warme maaltijd bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een dessert. In de namiddag wordt er koffie, thee met een versnapering aangeboden. Water is de hele dag onbeperkt en binnen handbereik aanwezig.


Alles gebeurt in een huiselijke sfeer en onder de begeleiding van een professioneel zorgteam.


Hoe ziet een dagopvang eruit?


Het centrum voor dagverzorging in Sint-Laureins beschikt over een gezellige open leefruimte met comfortabele zetels en televisie. In de leefruimte worden er 's morgens en 's middags activiteiten georganiseerd en wordt het middagmaal genuttigd. De gebruikers kunnen hier ook met elkaar in contact komen. De leefruimte kijkt uit op het terras. Aansluitend op de leefruimte bevinden zich de keuken, de toiletten en de badkamer uitgerust met een ergonomisch relaxatiebad. De verpleegpost ligt centraal in het centrum. Er is verder ook een rustkamer voorzien met een bed en een zetel.


We gaan even terug naar Clara en Jules. De beslissing om naar de dagopvang te komen heeft even geduurd. Het was na een bezoek aan het centrum voor dagverzorging dat de beslissing is genomen. Jolien heeft als verantwoordelijke van het dagverzorgingscentrum de doorslag gegeven. Zij legde heel goed uit aan Clara en Jules wat er allemaal gebeurt tijdens de dag en hoeveel hen dit zou helpen. Jules was niet meteen overtuigd maar besloot om het toch maar eens uit te proberen. Het beviel hem echter uitstekend en het duurde niet lang of hij kwam al één dag extra per week. Hij vond het fijn om ook eens weg te kunnen van tussen zijn vier muren thuis. In het centrum leerde hij nieuwe mensen kennen, deed hij mee aan kaartnamiddagen, hielp hij met koken,... Waar hij vroeger thuis steeds de aanwezigheid eiste van Clara, zegt Jules nu al lachend in de dagopvang: "Oei de dag is alweer voorbij gevlogen, ik moet al terug naar mijn Clara. En het is hier zo fijn". Dan weet het zorgteam dat het goed is. En voor Clara is het ook een grote stap vooruit. De dagen dat Jules in de dagopvang verblijft kan zij het huis terug uit. Zelfs het vervoer naar het centrum moet ze niet regelen want een busje komt Jules 's morgens ophalen en brengt hem 's avonds terug. De chauffeur van het busje is Jos. Hij doet dit als vrijwilliger en hij zorgt ervoor dat de mensen zich onmiddellijk welkom voelen van zodra ze op de bus stappen. Vandaag kunnen Clara en Jules zich meer voorstellen dat ze het anders zouden doen. De dagopvang heeft hun leven terug leefbaar gemaakt en zorgt ervoor dat ze langer samen thuis kunnen blijven wonen.

Wat kost het?


De dagprijs voor een inwoner uit Sint-Laureins bedraagt 23 euro.


De prijs omvat volgende zaken:


  • De activiteiten die door het centrum worden aangeboden;

  • De verblijfkosten (het gebruik en het onderhoud van de infrastructuur);

  • Verbruikskosten;

  • De kosten voor verzorgende en verpleegkundige handelingen

  • Incontinentiemateriaal;

  • De maaltijden (warme maaltijd en versnaperingen);

  • Koffie, thee en water;

  • Loophulpmiddelen voor bezoekers die zich moeilijk zelf kunnen verplaatsen (rolstoel, rollator, ...).


Is er vervoer mogelijk?


Indien de mantelzorger niet kan instaan voor het vervoer van of naar het centrum dan kan ook beroep gedaan worden op het vervoer dat wordt aangeboden door het centrum zelf. Een busje komt de gebruiker aan huis ophalen en/of afzetten. Het vervoer bedraagt 2,5 euro per enkele rit voor inwoners van de gemeente (groot) Sint-Laureins.De dagprijs voor een inwoner uit Sint-Laureins bedraagt 23 euro.


Wat zijn de openingsuren?


Het centrum is geopend op maandag en vrijdag, en vanaf januari ook op woensdag van 8.30 uur tot 17 uur. Het centrum is gesloten op feest- en brugdagen. Het is de bedoeling om de openingsuren zo snel mogelijk uit te breiden naar alle dagen van de week.


Heb je interesse?


Heb je interesse in het centrum voor dagopvang of wens je graag meer informatie? Elke vraag wordt met uiterste discretie behandeld, een bezoek aan het centrum is ook mogelijk. Contact kan je opnemen met:

bottom of page